Оцінка в діалектному тексті: засоби інтенсифікації - Лєснова, Валентина; Lesnova, Valentyna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано мовні засоби інтенсифікації, властиві українському діалектному мовленню. Установлено, що ступінь прояву ознаки може бути виражено на різних мовних рівнях: фонетичному (подовження голосних), словотвірному (суфіксальні або префіксальні утворення), лексичному (вживання плеонастичних займенникових слів, гіперболи та прислівників-інтенсифікаторів), синтаксичному (окличні конструкції, вигукові слова, повтори). На підставі аналізу діалектних текстів доведено, що репертуар прислівників-інтенсифікаторів доволі широкий; найбільш функціонально активними є прислівники дуже, страшно, сильно, відомі в усіх українських говірках. Функцію інтенсифікатора в поліських говірках виконують також прислівники вельми, крепко, у південно-західних – фест, моц. The article deals with the analysis of the linguistic means of intensification characteristic of the Ukrainian dialectal speech. It has been defined that the degree of the manifestation of the feature can be expressed at different linguistic levels: the phonetic (with the help of vowel lengthening), the word-building (by suffixal or prefixal derivations), the lexical (with the help of the use of pleonastic pronominal words, hyperboles and intensifying adverbs), and the syntactical (by exclamatory construc- tions, interjections and repetitions) ones. Based on the analysis of dialectal texts, the author proves that the repertoire of the intensifying adverbs is rather wide; the most functionally active adverbs are as follows: дуже, страшно, сильно which are found in all the Ukrainian patois. The function of an intensifier in Polesya dialects is also carried out by the adverbs вельми, крепко, and in the southwestern ones – фест, моц.
Evaluation in a Dialectal Text: Means of Intensification.
Keywords: діалектне мовлення; діалектний текст; оцінка; засоби вираження оцінки; інтенсифікатор; dialectal speech; dialectal text; evaluation; means of expression of evaluation; intensifier