Особливості психогенези фахового ототожнення сучасного студентства - Гошовська, Дарія Тарасівна; Hoshovska, Dariia T. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті йдеться про психологічні особливості фахового ототожнення сучасних студентів. Розкрито основні концептуальні положення генетичної психології, яка постулюється як потужна методологічнаю основа вивчення й розвитку професійної ідентичності студентства. Застосовано ключовий принцип генетичної психології (за С. Максименком), який пояснює процес набуття ідентичності особистості в ракурсі системного детермінізму і неперервного розвитку. Виокремлено, що згідно з генетично-психологічною традицією психіка є складною багаторівневою системою взаємопов’язаних та взаємозалежних просторово-часових свідомих і несвідомих відносин, між якими існує інформаційно-енергетична взаємодія на рівні окремих компонентів і властивостей спільної діяльності. Встановлено, що набуття особистісної ідентичності висувається в ранг базових, фундаментальних потреб людини, адже засвідчує її спроможність до віднайдення власної тотожної самості як у площинах індивідуального буття, так і в просторі фахової самореалізації. Наголошено, що ненабуття конструктів фахового самоусвідомлення та ідентичності або нехтування ними, проявляється в індивідуальних і соціальнних вимірах, насамперед у розладах ідентифікації, аморфності самовизначення та розбалансуванні багатьох інших параметрів особистісної психоструктури. Констатовано, що важливою запорукою набуття фахової ідентичності є застосування принципу цілісності в ракурсі вивчення найширшої мережі комунікативно-перцептивних зв’язків студента, знаходження основних трігерів і бар’єрів спілкування в цих взаєминах, виділення чинників, що найвагоміше впливають на формування його інтеграції/дезінтеграції. Розкрито значущість фахової психологічної підтримки складного процесу самоорганізації як схильності, наміру і бажання студента до ідентифікаційних змін. Висвітлено основні змістово-семантичні і структурно-функціональні компоненти ідентифікації, які повинні полягати у своєчасній кваліфікованій і якісно структурованій соціально-психологічній енергетичній підтримці студентів.

The article deals with the psychological peculiarities of professional identification of modern students. The basic conceptual positions of genetic psychology are revealed, postulated as powerful methodological basis of studying and development of professional identity of students. Key principle of genetic psychology (by S. Maksymenko) is applied, which explains the process of acquiring the identity of personality in the light of systemic determinism and continuous development. It is outlined, that according to genetic and psychological tradition, psyche is complex multi-level system of interrelated and interdependent spatial and temporal conscious and unconscious relations, between which exists informational and energetical interaction at the level of individual components and joint activity properties. It is determined, that acquisition of personal identity is pointed out to the rank of basic, fundamental human needs, because confirms its ability to find its identical oneself as in dimensions of individual existence, so in the space of professional self-realization. It is emphasized, that non-acquiring of constructs of professional self-awareness and identity or ignoring them, is manifested in individual and social dimensions, primarily in identification disorders, amorphousness of self determination and unbalancing of many other parameters of personality psychostructure. It is noted, that important key to acquire the professional identity, is use of the principle of integrity in the light of the studying the widest network of communicative and perceptual relations of student, finding the main triggers and barriers of communication in these relationships, separating the factors of most significant influence on the formation of its integration / disintegration. The importance of professional psychological support of the complex process of self-organization as inclination, intention and desire of student to identification changes, is revealed. The main content and semantic, structural and functional components of identification are highlighted, which should stand about timely qualified and properly structured social, psychological and energetic support of students.
Psychogenesis peculiarities of professional identification of contemporary students
Keywords: студенти; генетична психологія; ототожнення; ідентифікація; професійна ідентичність; генетично-психологічний методологічний принцип; students; identification; identity; professional identification; genetic psychology; genetic and psychological methodological principle