Фізична терапія геріатричних пацієнтів із саркопенією - Левицький, Денис Михайлович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Старіння населення призводить до зростання фізичних обмежень та погіршення якості життя, що значною мірою пов’язано з саркопенією – прогресуючою втратою м’язової маси, сили та функціональності. Цей стан посилюється низькою фізичною активністю, неправильним харчуванням, саркопенічним ожирінням, поліпрагмазією, психосоціальними факторами та гормональним дефіцитом. Для комплексної оцінки використовували функціональні тести ходьби та рівноваги, динамометрію, геріатричну шкалу депресії, ВАШ, методику хронометражу та опитувальник EQ-5D. Регулярна фізична активність, особливо силові тренування, суттєво покращують м’язовий метаболізм, силу та витривалість. Для ослаблених осіб важливо починати з вправ на баланс та гнучкість, поступово збільшуючи навантаження. Оптимізоване харчування, багате білками, мікроелементами як то середземноморська дієта, є ключовим для підтримки м’язів. Програма фізичної терапії, що базувалася на принципах індивідуалізації та безпеки, включала кінезотерапію (з фітболом, статичні, ізометричні та рівноважні навантаження), скандинавську ходьбу та силові тренування. Додатково інтегровані елементи йоги та тайцзи-цюань сприяли зниженню стресу та покращенню координації. Проведені дослідження підтвердили приріст м'язової сили, суттєве зниження ризику падінь, а також зменшення інтенсивності больового синдрому. психоемоційна підтримка включала психологічну саморегуляцію та соціальну активацію, що ефективно зменшувало тривожність та депресію. Корекція харчування передбачала збагачення раціону необхідними нутрієнтами та адекватну гідратацію.
Keywords: саркопенія; похилий вік; фізична терапія