Визначення морфометричних параметрів Повчанської височини засобами ГІС - Кононюк, Володимир; Фесюк, Василь (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Проаналізовано можливості моделювання морфометричних параметрів Повчанської височини (Рівненська область) за допомогою геоінформаційних технологій. Охарактеризовано методичні підходи, використані для створення цифрових моделей унікальних регіонів. Визначено основні етапи створення електронних карт та розкрито підходи до представлення даних засобами векторних і растрових моделей. Проаналізовано основні проблеми, які можуть виникати під час побудови коректної цифрової моделі рельєфу та подання способів їх розвʼязання. За допомогою аналізу картографічних, літературних і фондових матеріалів оцінено передумови виникнення, характеру поширення, густоту й стан форм лінійної ерозії досліджуваної території. Вивчено вертикальне та горизонтальне розчленування рельєфу й створені на основі отриманої інформації цифрові моделі параметрів рельєфу території. Проаналізовано причини розвитку сучасних екзогенних процесів Повчанської височини.
Keywords: моделювання; модель; розчленування; морфометричні характеристики; геоінформаційні технології