Екскурсійна діяльність як засіб популяризації мультикультурної історичної спадщини Волині - Лисюк, Тетяна Василівна (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті досліджується роль екскурсійної діяльності як важливого інструменту збереження, осмислення та популяризації мультикультурної спадщини Волинського краю. Волинь – територія з глибокою історичною пам’яттю, у якій перетинаються культурні традиції українського, польського, єврейського, чеського, литов-ського, німецького та інших народів. Особливу увагу приділено аналізу змісту, форми та методів проведен-ня екскурсій, що спрямовані на відтворення багатонаціонального образу регіону, формування міжкультур-ного діалогу та підвищення обізнаності місцевого населення й туристів щодо культурного розмаїття Волині. Автором розглянуто теоретичні і практичні засади екскурсійної діяльності як просвітницького та інтеграцій-ного засобу. Висвітлено приклади успішних екскурсійних практик, які репрезентують пам’ятки релігійного, побутового, архітектурного та художнього характеру, а також інтерпретують складні сторінки історії через призму локальної спадщини.
Keywords: екскурсійна діяльність; екскурсія; мультикультурна спадщина; Волинь; цифровізація екскурсійних об’єктів; 338.48-32(072)