Лексико-фразеологічні засоби вербалізації стереотипних уявлень про характер людини - Рогач, Оксана; Rogach, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Стаття присвячена виявленню структурно-семантичних особливостей фразеологічних одиниць англійської мови, які використовуються на позначення найтиповіших рис характеру британців, що формуються під впливом різноманітних екстралінгвальних факторів, серед яких основну роль відіграють історичні умови розвитку та становлення англійського етносу, економічні обставини, міжнародне становище; встановленню типових структурних та комунікативних типів таких фразеологічних одиниць, серед яких превалюють фразеологічні одиниці, які мають структуру простого чи складносурядного речення і використовуються у дійсному або наказовому способі і носять повчально- моралізаторський характер; виокремленню позамовних факторів, що впливають на формування характеру особистості типового англійця; простеженню зв’язку та залежності змісту аналізованих паремій від системи національних цінностей, традицій та звичаїв британського етносу, у системі яких диференційними виступають мудрість, стриманість, толерантність, гідність, показна байдужість, вміння програвати; визначенню основних типів системних зв’язків між фразеологічними одиницями, які виступають у ролі синонімів чи антонімів; вивченню таких явищ у системі фразеології, як варіативність та еліптичність. The article deals with the structural and semantic peculiar features of the phraseological units of the English language that are used to nominate the most typical features of character of the Britons such as wisdom, dignity, tolerance, indifference, an ability to be a good looser; with the typical structural and communicative types of such phraseological units among which the main ones are simple and composite sentences; with extralinguistic factors that influence the formation of a person’s character where the main role is plaid by historical factors, economic conditions, international position etc.; with finding out the connection and dependence of the content of the analyzed phraseological units on the system of national values, traditions and customs of the British ethnic community. A special attention has been paid to the structural types of the phraseological units, their communicative types from the point of view of pragmatics as well as to such phenomena as phraseological synonyms, antonyms, variants, ellypsis.
Lexico-Phraseological Means of Verbalization of the Stereotypical Images of a Person’s Character
Keywords: фразеологічна одиниця; тип; паремія; характер; особистість; структура; стереотип; екстралінгвальні фактори; phraseological unit; type; proverb; character; personality; person; structure; stereotype; extralinguistic factors