Психологічний аналіз подружніх взаємин у дистантних сім’ях - Гриб, Тетяна Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Вступ роботи присвячений обґрунтованню актуальності теми дослідження психологічний аналіз подружніх взаємин у дистантних сім’ях. У першому розділі описано дослідження, що показало чим вищою є задоволеність шлюбом, тим вищі прослідковуються показники за критерієм терапевтичності спілкування. Разом з тим, виявлено, що сім’ям, де один із партнерів є трудовим мігрантом, характерні значні показники нервово-психічної напруженості, сімейної тривожності з непоодинокими проявами загальної незадоволеності подружнім життям як з боку чоловіків, так і з боку жінок. У другому розділі магістерської роботи представлені результати емпіричного вивчення даної теми, які були виявлені за домомогою тест-опитувальник «Задоволеність шлюбом» (В. Столін, Т. Романова, Г. Бутенко); методика «Спілкування в сім’ї» (Ю. Альошина, Л. Гозман, О. Дубовська); методика «Ревнощі в сімейному житті» (за Є. Ільїним); опитувальник «Типовий сімейний стан» (Е. Ейдеміллер, В. Юстіцкіс); анкета (авторська версія). У третьому розділі представлено розроблену консультативно-тренінгову програму налагодження з подружніми парами гармонійних подружніх взаємин. Подальші перспективи дослідження пов’язані з врахуванням зв’язку феномену дистантні сім’ї та категорії психологічний розвиток, проведенням аналізу результатів емпіричного дослідження та використання отриманих результатів у створенні різноманітних програм супроводу сімей на їх етапах становлення. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми психологічний аналіз подружніх взаємин у дистантних сім’ях.
Keywords: подружжя; дистантні сім’ї; аналіз; подружні взаємини; особа