Залежність якісних і кількісних конхологічних ознак у львівських колоніях садової цепеї Cepaea hortensis - Гураль-Сверлова, Н. В.; Гураль, Р. І.; Gural-Sverlova, N. V.; Gural, R. I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті проаналізовано зв’язок між забарвленням, розмірами та формою черепашок садової цепеї на прикладі 27 вибірок зі Львова. Не виявлено достовірної кореляції між інтенсивністю пігментації черепашок у вибірці та їх середніми розмірами та формою. Встановлено, що у колоніях з підвищеною часткою домінантного фенотипу (жовта черепашка без смуг), черепашки дорослих молюсків достовірно ширші та мають більш сплощену форму. Вказані закономірності не можна пояснити відмінностями в розмірах окремих фенотипів усередині вибірок. The connection between the colour, size and form of the shells on the example of 27 samples from Lviv is analysed. The reliable correlation between the intensity of the pigmentation of the shells in the sample and middle size and form of the shells was not revealed. It is established that in the colonies with the increased part of the dominant phenotype (the yellow shell without the bands) the shells of the adult molluscs are reliable the greater wide and the more flat form. These regularities are impossible to explain by the differences in the sizes of the separate phenotypes within the samples.
Dependence of Qualitative and Quantitative Conchological Characters in Lviv Colonies of White-Lipped Snail Cepaea hortensis
Роботу виконано у відділі біотичного і ландшафтного різноманіття ДПМ НАН України
Keywords: наземні молюски; Cepaea hortensis; черепашки; поліморфізм забарвлення; розміри; захід України; land molluscs; shells; colour polymorphism; size; Western Ukraine