Опрацювання складу емульсійного крему для застосування при псоріазі - Закала, Діана-Ірина Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
На підставі аналізу літературних джерел показана розповсюдженість псо ріазу, який впливає не тільки на стан шкіри, а й на якість життя пацієнта. За ре зультатами аналізу літературних джерел та сучасного стану фармакотерапії псоріазу показана перспективи створення препарату комбінованої дії у формі крему на емульгелевій основі. За результатами дослідження фізико-хімічних, структурно-механічних властивостей, органолептичних і споживчих показни ків дослідних зразків емульсійних основ з різним вмістом олійної фази і ком плектних емульгаторів і різних за природою гелеутворювачів обґрунтовано ви користання основи, яка містить вазелінового масла 7,5 %, кукурудзяної олії 7,5, емульгатору Емульфарма 1000 6,0%, карбополу 0,5%, трометамолу 0,5%, пропіленгліколю 5%, води очищеної до 100. До складу розробленої основи в якості АФІ запропоновано вводили, натрію піролідонкарбонову кислоту, 5%, березовий дьоготь 1%, саліцилову кислоту 3%. Запропоновано послідовність технологічного процесу виробництва крему на емульгелевій основі. Кваліфікаційна робота викладена на 59 сторінках і складається зі вступу, огляду літератури, 3-х розділів досліджень, висновків, списку літературних джерел та 1 додатку. Робота ілюстрована 6 таблицями і 12 рисунками. Список літератури містить 50 джерел.
Keywords: дерматологічний крем; псоріаз; емульгелева основа; технологія ліків