Місце теоретичної підготовки в системі багаторічного вдосконалення спортсменів у настільному тенісі - Пітин, Мар’ян; Pityn, Maryan (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Тренувальний процес у спорті передбачає послідовність утворення в спортсменів різних сторін підготовленості, при яких першочергово відбувається формування знань та в подальшому на їх основі − умінь і навичок. Завдання дослідження - визначити структуру та зміст теоретичної підготовки в системі багаторічного вдосконалення спортсменів у настільному тенісі. Використано методи теоретичного аналізу та узагальнення, порівняння, аналізу документальних матеріалів, методи математичної статистики. Установлено, що задекларований програмний матеріал із теоретичної підготовки в системі багаторічного вдосконалення спортсменів у настільному тенісі передбачає засвоєння гравцями потрібного комплексу знань, які сприяють досягненню високих спортивних результатів, творчому співробітництву з тренером, активному підходу до занять спортом тощо. Питома вага теоретичної підготовки в річному циклі складає 2,6−2,4 % (3,8−5,4 % з урахуванням суддівської практики) для груп початкової підготовки, 3,2−1,9 % (5,4−4,6 %) у навчально-тренувальних групах та 1,6−1,9 % (4,1−4,3 %) у групах спортивного вдосконалення з тенденціями до збільшення кількості та ґрунтовності розгляду блоків інформації. Trainian process in sport foresees succession of formation among sportsmen of different sides of preparation, in these conditions knowledge is formed, and on their basis abilities and skills are formed. Task of the research: to define the structure and content of theoretical preparation in the system of many years mastering of sportsmen in table tennis. Methods used in the research: theoretical analysis and generalization, comparison, analysis of documental materials, methods of mathematical statistics. It was found out that declared program material on theoretical preparation in the system of many years mastering of sportsmen in table tennis proposes mastering by players of needed complex of knowledge that promotes achieving of high sports results, creative cooperation with trainers, active approach to sports classes, etc. Share of theoretical preparation in circannian cycle equals 2,6–2,4 % (3,8–5,4 % taking into account judging practice), for groups of basic training – 3,2–1,9 % (5,4–4,6 %), in educational and training groups and 1,6–1,9 % (4,1–4,3 %) in groups of sports mastering with tendencies to increasing of quantity and depth of examination of information blocks.
Place of Theoretical Preparation in System of Many Year Mastering of Sportsmen in Table Tennis
Keywords: місце; система підготовки; теоретична підготовка; настільний теніс; place; preparation system; theoretical preparation; table tennis