Біомеханічні властивості стопи юних спортсменів як передумова розробки технології фізичної реабілітації - Випасняк, Ігор; Самойлюк, Оксана; Vypasniak, Ihor; Samoyliuk, Oksana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Актуальність. Стопа є найважливішим структурним елементом опорно-рухового апарату людини, що забезпечує її статолокомоторну функцію і є цілісним морфофункціональним об’єктом, від якого залежить рухова функція індивіда. При перевантаженнях систем, що підтримують склепіння, порушується функція стопи, спотворюється в цілому руховий стереотип, відбувається небажаний перерозподіл сил і перевантаження в інших відділах опорно-рухового апарату, у результаті чого й виникає патологія. Мета дослідження – вивчити морфобіомеханічні особливості розвитку стопи юних спортсменів. Методи дослідження – аналіз та узагаль- нення даних науково-методичної літератури, антропометрія, плантографія, подометрія, відеометрія й методи математичної статистики. методи математичної статистики. Установлено, що найбільше дітей із нормальною стопою, частка яких становила 60,0 %, зафіксовано з-поміж хлопчиків семи років, котрі займаються футболом. Однак в інших вікових групах частка юних футболістів із нормальною стопою була значно меншою і в 10 років скоротилася на 40,00 %, порівняно з 7-річним віком. При цьому мінімальна частка дітей із нормальною стопою в 4,5 % спостерігалася серед 10-річних баскетболістів. На відміну від 7-річних хлопчиків, котрі займаються баскетболом, серед 8-річних із нормальною стопою виявилося на 3,71 % менше. А вже в девʼять років серед цих хлопчиків частка з нормальною стопою різко скоротилася: спочатку – на 12,35 %, а потім – ще на 14,73 %. Найменше дітей із різкою плоскостопістю зареєстровано серед хлопчиків семи років: серед хлопчиків, які не займаються спортом, і серед тих, котрі займаються футболом, жоден не характеризувався різкою плоскостопістю, а серед хлопчиків, котрі займаються баскетболом, їх частка становила 5,88 %. Утім, надалі все в більшої кількості хлопчиків фіксувалася різка плоскостопість. Так, у хлопчиків восьми років, які не займаються спортом, таких виявлено 16,67 %, серед 9-річних – на 3,33 % більше, ніж серед 8-річних, а в 10-річних – на 9,03 % більше, порівняно з 9-річними. І така тенденція характерна для інших груп хлопчиків. Серед футболістів 7–10 років виявлено такий темп приросту дітей із плоскостопістю: із 7 до 8 років частка зросла на 13,79 %, із 8 до 9 років – на 11,21 %, із 9 до 10 років – на 7,0 %. Серед хлопчиків, котрі займаються баскетболом, прирости часток дітей із плоскостопістю, відповідно, становили 9,91; 7,29 та 8,74 %. Вищенаведена інформація в подальшому буде нами використана як основа розробки технології фізичної реабілітації спортсменів на початковому етапі спортивної підготовки.Topicality. Foot is the most important structural element of the musculoskeletal system of a person, provides its statolocomotor function and is an integral morphofunctional object, on which the motor function of a person depends. When overloading systems supporting arches, the foot function is violated, the motor stereotype is distorted as a whole, undesirable redistribution of forces and overload occurs in other parts of the musculoskeletal system, as a result of which pathology occurs. The Objective of the Study is to study the morphobiomechanical features of the development of the foot of young athletes. Methods of the Research – analysis and synthesis of data from scientific and methodological literature, anthropometry, plantography, podometry, videometry and methods of mathematical statistics. methods of mathematical statistics. It was found that most of the children with a normal foot, whose share was 60,0 %, were recorded among 7-year-old boys involved in football. However, in other age groups, the proportion of young footballers with normal foot was significantly less and at 10 years of age decreased by 40,00 % compared with the boys aged 7 years. At the same time, the minimum proportion of children with a normal foot of 4,5 % was observed among 10-year-old basketball players. Unlike the 7-year-old boys involved in basketball, among the 8-year-olds with a normal foot, it was 3,71 % less. And already at the age of 9, among these boys, the proportion of normal feet dropped sharply: first by 12,35 %, and later by 14,73 %. Fewer children with sharp flat feet were registered among boys of 7 years old among boys who are not involved in sports and among boys involved in football, no one was characterized by sharp flat feet, and among boys involved in basketball their share was 5,88 %. However, further more and more boys recorded sharp flat feet. So, among boys of 8 years of age who are not involved in sports, 16,67 % are identified with flat feet, among 9-year-olds by 3,33 % more than among 8-year-olds, and in 10-year-olds by 9,03 % more compared to 9-year-old, and this trend is characteristic of other groups of boys. The following growth rate of children with flat feet was revealed among football players of 7–10 years old: from 7 to 8 years old, the share increased by 13,79 %, from 8 to 9 years old – by 11,21 %, from 9–10 years – by 7,0 %. Among the boys involved in basketball, the increase in the shares of children with flat feet was 9,91, 7,29 and 8,74 %, respectively. The above information will be further used by us as the basis for the development of technology for the physical rehabilitation of athletes at the initial stage of sports training.
Biomechanical Properties of the Foot of Young Athletes as a Prerequisite for the Development of Physical Rehabilitation Technology
Keywords: стопа; юні спортсмени; порушення; біомеханічні властивості; опорно-руховий апарат; діагностика; foot; young athletes; biomechanical properties; musculoskeletal system; disorders; diagnostics