Професіоналізм фахівців силових структур: теоретичний аналіз проблеми - Бондаренко, Наталія; Скаленко, Петро (My University, 2022)
Мета статті – презентувати результати теоретичного дослідження проблеми професіоналізму фахівців силових структур. Методи. Теоретичні: теоретико-методологічний аналіз сучасного стану досліджуваної проблеми; систематизація та узагальнення наукової літератури з проблеми дослідження. Результати. Будучи якісною характеристикою суб'єкта праці, професіоналізм має відображати високу професійну кваліфікацію і компетентність, різноманітність ефективних професійних навичок і умінь, у тім числі заснованих на творчих рішеннях, володіння сучасними алгоритмами і способами вирішення професійних задач, що дозволяє здійснювати діяльність з високою і стабільною продуктивністю. Специфіка оперативно-розшукової діяльності висуває високі вимоги як до професійної майстерності, так і до особистих якостей правоохоронців. Справжній професіонал має володіти високими показниками професіоналізму особистості, мати високий професійний і соціальний статус, систему особистісної і діяльнісної нормативної регуляції, що динамічно розвивається, постійно націлену на саморозвиток і самовдосконалення, особистісні і професійні досягнення, що мають соціально-позитивне значення. Презентовано трикомпонентну структуру професіоналізму фахівців силових структур. Когнітивний компонент виражається системою засвоєних особистістю знань про сутність професіоналізму та їх усвідомленням; знанням норм та правил, що регулюють професійну діяльність фахівця правоохоронних органів; розуміння змісту професійних завдань та обов’язків (професійна свідомість). Мотиваційно-афективний компонент характеризується індивідуальною системою мотивів і смислів соціально-відповідальної поведінки; емоційними переживаннями, які регулюють професійну діяльність (професійна мораль та етика; сформована система цінностей); професійно-важливими якостями фахівця (професійна відповідальність, інтернальність локус-контролю) та їх усвідомленням. Діяльнісно-поведінковий компонент виявляється у виборі та реалізації певної поведінки та вчинків у професійних ситуаціях (уміння своєчасно та ефективно вирішувати типові професійні завдання; здатність проявляти творчість, вміння прогнозувати, знаходити оптимальні рішення в нестандартних ситуаціях; поважне та плідне спілкування з учасниками професійної діяльності). Висновки. В результаті здійсненого теоретичного дослідження визначено структуру та змістовне наповнення професіоналізму фахівців силових структур. Здійснений аналіз також дозволяє розробити визначення поняття «професіоналізм фахівців силових структур» як інтегративної динамічної характеристики суб'єкта діяльності, що включає когнітивний, мотиваційно-афективний та діяльнісно-поведінковий компоненти, що диктуються специфікою предмета й цілей професійної діяльності фахівця.

Purpose of the article is to present results of the theoretical study of the problem of professionalism of law enforcement specialists. Methods. Theoretical: theoretical and methodological analysis of the current state of the research problem; systematization and generalization of scientific literature on the research problem. Results. Being a qualitative characteristic of the subject of work, professionalism should reflect high professional qualification and competence, a variety of effective professional skills and abilities, including creative solutions, mastery of modern algorithms and ways of solving professional problems. The specifics of tactical and investigative activities makes high demands on both professional skills and personal qualities of law enforcement specialists. A true professional must have a high level of professionalism, have a high professional and social status, a system of personal and activity regulations, dynamically developing, constantly aimed at self-development and self-improvement, personal and professional achievements of social and positive significance. A three-component structure of professionalism of law enforcement specialists has been presented. The cognitive component is expressed by the system of knowledge acquired by the individual about the essence of professionalism and its consciousness; knowledge of norms and rules governing the professional activities of law enforcement specialists; and understanding the content of professional tasks and responsibilities (professional consciousness). Motivational-affective component is characterized by an individual system of motives and meanings of socially responsible behavior; emotional experiences that regulate professional activity (professional morality and ethics; formed a system of values); professionally important qualities of a specialist (professional responsibility, internality of locus control) and its consciousness. Activity-behavioral component is manifested in choice and implementation of certain behaviors and actions in professional situations (ability to quickly solve typical professional problems; ability to be creative, predict, find optimal and effective solutions in unusual situations; ability to communicate with participants). Conclusions. As a result of the theoretical research, the structure and content of the professionalism of law enforcement specialists has been determined. The analysis has also allowed us to make a definition of "professionalism of the law enforcement specialists" as an integrative dynamic characteristic of the subject of activity, including cognitive, motivational-affective and activity-behavioral components dictated by the specifics of the subject and goals of professional activity.
Professionalism of law enforcement agencies specialists': theoretical analysis of the problem
Keywords: професіоналізм; професіоналізм фахівців силових структур; професійна свідомість; професійна мораль та етика; відповідальність; 159.923:34.08