Соціальна підтримка дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - Радько, Софія Вікторівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
В бакалаврській роботі актуалізується проблема соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в період воєнного стану. Аналізується міжнародне та вітчизняне законодавство щодо соціальної підтримки, соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Соціальна підтримка розглядається як система заходів, спрямованих на набуття прийомними батьками психологічних і педагогічних знань, навичок ефективної взаємодії з дітьми; створення оптимальних умов для виховання і розвитку дитини; формування у прийомних батьків адекватної, динамічної і прогностичної позиції; запобігання сімейного неблагополуччя; подолання труднощів виховання дитини в умовах замісної сім’ї. Проаналізовано діяльність Служби у справах дітей Луцької міської ради щодо соціальної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Основними метою і завданням діяльності Служби щодо даної категорії дітей є: - забезпечення в межах своєї компетенції прав, свобод і законних інтересів дітей, створення атмосфери недопущення, приниження їх честі і гідності; - координація зусиль органів виконавчої влади міської ради у вирішенні питань соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та організації роботи, спрямованої на запобігання бездоглядності серед них. Розроблено програму соціально-правового захисту дітей Луцької міської територіальної громади.
Keywords: соціальна підтримка; діти-сироти,; діти, позбавленні батьківського піклування,; соціальна політика; соціальний захист