Становлення державної поліції в Другій Речі Посполитій: 1918–1922 рр. - Разиграєв, Олег Володимирович; Razyhraiev, Oleh V. (My University, 2012)
Статтю присвячено генезису державної поліції в Другій Речі Посполитій. Становлення правоохоронного корпусу відбувалося водночас із формуванням польської державності в новітній час. Організаційна структура поліції остаточно усталилась в 1922 р. й складалась з 15 окружних управлінь (команд), які територіально відповідали воєводствам, поліції столичного міста Варшави та автономної поліції Сілезького воєводства.

The article is devoted to the genesis of the State Police in the Second Polish Republic. Becoming of a law enforcement corps occurred at the same time with the formation of the Polish state in modern times. The organizational structure of the police finally consolidated in 1922 and consisted of 15 regional directorates (teams) that geographically answered voivodship, police of the Warsaw City and the autonomous police of province of Silesia.
Keywords: поліція; становлення; організація; структура; Друга Річ Посполита; establishment; police organization; structure; Second Polish Republic