Прізвища Волині, мотивовані назвами кольорів - Лісова, Лариса Олександрівна; Lisova, Larysa O. (Волин. нац. ун-т ім. Лесі Українки, 2011)
У статті проаналізовано прізвища Волині, утворені від назв кольорів. Установлено, що серед таких прізвищ переважають деривати від назв найпоширеніших у селянському побуті кольорів: білого, чорного, рудого. У прізвищах-композитах вони найчастіше пов’язуються з головними, з погляду українців, рисами обличчя (очима й устами), а також іншими частинами тіла людини. This article is dedicated to the investigation of surnames of Volyn region which are formed from the names of colours. It is proved that such colours as white, black, red are the most popular in surnames-composites. In the surnames-composites they are often connected with the main features of face (eyes and lips) of Ukrainian peasants and with other parts of a human body.
Surname of Volyn Region Which Are Formed from the Names of Colours
Роботу виконано на кафедрі історії та культури української мови ВНУ ім. Лесі Українки
Keywords: антропонім; лексична база; назви кольорів; прізвища-композити; anthroponym; lexical basis; names of colours; surnames-composites