Система патріотичного виховання на засадах української етнопедагогіки - Онопрієнко, Олександр; Онопрієнко, Ольга; Onoprienko, O.; Onoprienko, O. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Особливої актуальності набуває дослідження системи патріотичного виховання, ефективність якої забезпечується реалізацією в навчально-виховному процесі, що досить ефективною не тільки в межах професійної підготовки майбутніх фахівців освіти, а й у формуванні загальнолюдських і моральних цінностей та патріотичних переконань як особистісно значущих якостей. Основними завданнями роботи є виховання, збереження й розвиток матеріальної та духовної культури рідного народу; формування інтелектуально розвиненої, духовно багатої, цілісної особистості; виховання національної свідомості й самосвідомості. Методи дослідження народно-педагогічні методи виховання словом рідної мови, бесіда, роз’яснення, спілку-вання, методи стимулювання, заохочення та спонукання. У статті проведено аналіз форм і засобів української етнопедагогіки, розроблено систему патріотичного виховання на засадах української етнопедагогіки. Створено систему патріотичного виховання на засадах української етнопедагогіки за умови її ефективної реалізації спроможна позитивно вплинути на підвищення рівня патріотичних, морально-вольових якостей, покращення результатів гуманітарної підготовки, якості розв’язання навчально-виховних завдань. Special topicality lies in the necessity of studying the system of patriotic upbringing, the effectiveness of which is proved by realization in educational process, which is rather effective not only in terms of professional development of future teachers, but also in the formation of human and moral values and patriotic ideas. Main tasks of the work are: upbringing, preserving and development of material and spiritual culture of native people, formation of intellectually developed, spiritually rich personality, upbringing of national consciousness and self-consciousness. Methods of investigation: folk-pedagogical methods of upbringing of upbringing with the help of the native language, discussion, communication, methods of stimulation. Forms and means of Ukrainian ethnopedagogics are studied in the paper. The system of patriotic upbringing is formed in the article, which considers its effective realization, and positive influence on raising level of patriotic, moral features, shows the results of humanitarian development and solves educational tasks.
System of Patriotic Upbringing on the Basis of Ukrainian Ethnopedagogicsv
Keywords: формування; засоби; система патріотичного виховання; українська етнопедагогіка; свідомість; самосвідомість; formation; means; system of patriotic upbringing; Ukrainian ethnopedagogics; consciousness; consciousness