Принципы драматургии А. П. Чехова: целостно-системное прочтение - Полежаєва, Тетяна Вікторівна; Polezhaieva, Tetiana V. (Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 2014)
Статья знакомит с общим взглядом на драматургию А.П. Чехова, типологией и своеобразием его малых пьес, с восприятием больших пьес его современниками и наукой ХХ века, с более глубоким, целостно-системным прочтением «еретически гениальной» (Горький) поэтики большой драматургии А.П. Чехова. Также с необычностью ее образной системы, конфликтности, сюжетности и жанрово-родовой природы. Особое внимание уделено механизму «подтекстов» и «подводного течения» больших пьес Чехова. Стаття знайомить із загальним поглядом на драматургію А.П. Чехова, типологією та своєрідністю його малих п’єс, із сприйняттям великих п’єс його сучасниками та наукою ХХ ст., з більш глибоким, цілосно-системним прочитанням «єретично геніальної» (Горький) поетики великої драматургії А.П. Чехова. Також з незвичайністю ії образної системи, конфліктності, сюжетності та жанрово-родової природи. Особливу увагу приділено механізму «підтекстів» і «підводної течії» великих п’єс Чехова.

Article introduces a general view of the A.P. Chekhov’s drama, typology and originality of his small plays, with the perception of big plays by his contemporaries and science of the twentieth century, with a deeper, holistic - systemic reading "heretical genius" (Gorky) poetics big A.P. Chekhov’s drama. Also with its unusual imagery, conflict, plot, generic nature. Particular attention is paid to the mechanism "subtexts" and "undercurrent" big of Chekhov’s plays.
Keywords: драматургия; А.П. Чехов; целостно-системное прочтение; подтекст; подводное течение; мировоззрение; drama; A. P. Chekhov; system-integrity reading subtext; underset; ideology