Ретроспективний та перспективний аналіз співробітництва України з Всесвітньою туристичною організацією - Безсмертнюк, Тарас Петрович (My University, 2025)
У статті здійснено ретроспективний та перспективний аналіз співробітництва України з Всесвітньою туристичною організацією у контексті розвитку національної туристичної галузі та інтеграції країни у світовий туристичний простір. Постановка проблеми визначає глобалізаційні тенденції туристичного ринку, що роблять співпрацю з міжнародними організаціями стратегічно важливою для підвищення конкурентоспроможності українського туризму, формування ефективної системи управління галуззю та забезпечення її сталого розвитку. Досліджено еволюцію взаємодії України з Всесвітньою туристичною організацією, починаючи з набуття повноправного членства у 1997 році, участі в програмах та ініціативах організації, і до активної сучасної взаємодії через Державне агентство розвитку туризму України. Проаналізовано основні напрями співробітництва, зокрема гармонізацію національного законодавства з міжнародними стандартами, впровадження єдиних підходів до управління туристичними дестинаціями, розвиток інвестиційної та інноваційної складових галузі, підвищення якості туристичних послуг та забезпечення раціонального використання природних і культурних ресурсів. Встановлено, що на сучасному етапі взаємодія України з Всесвітньою туристичною організацією характеризується розширенням експертної, технічної та аналітичної підтримки, активною участю у міжнародних форумах та робочих групах, реалізацією спільних маркетингових і промоційних проєктів, що спрямовані на підвищення іміджу України як безпечної, гостинної та конкурентоспроможної туристичної дестинації. Особливу перспективу становить залучення механізмів Всесвітньої туристичної організації щодо відновлення туристичної інфраструктури та стимулювання інвестицій після руйнівних наслідків війни, а також формування національного туристичного продукту, здатного конкурувати на міжнародному рівні. Зазначено, що співпраця з Всесвітньою туристичною організацією виступає ключовим чинником економічного відновлення, соціального розвитку та посилення позицій України на міжнародному туристичному ринку, що забезпечує стратегічне значення цієї взаємодії для держави та її туристичної індустрії.
Keywords: міжнародне співробітництво; Всесвітня туристична організація; Україна; сталий розвиток; туристична інфраструктура; інтеграція у світовий туристичний простір; 341.24:338.48(477)