Психологічні особливості формування професійної толерантності працівників правоохоронних органів - Богославський, Микола Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Дослідження присвячене вивченню психологічних аспектів професійної толерантності працівників правоохоронних органів як важливої якості, необхідної для ефективної взаємодії з різноманітною спільнотою. Дослідження має на меті теоретично обґрунтувати та емпірично проаналізувати нюанси професійної толерантності, зосередившись на її формуванні та впливі на правоохоронну діяльність. Дослідження починається з всебічного огляду літератури, що окреслює історичні та теоретичні рамки концепції толерантності. Виокремлено різні компоненти професійної толерантності: когнітивний, мотиваційно-ціннісний, емоційно-вольовий та поведінковий. На ці компоненти впливають особистісні, організаційні та соціальні чинники, які сприяють загальному розвитку толерантності у правоохоронців. Емпіричне дослідження передбачало використання різних психодіагностичних методик, зокрема опитувальника індексу толерантності, методики діагностики комунікативних установок, шкали самооцінки та тестів на ригідність. Результати свідчать про переважання серед опитаних офіцерів помірного рівня толерантності, зі значними варіаціями, пов'язаними з вислугою років. Молодший склад(зі стажем менше 5 років) демонструють більшу поширеність негативних комунікативних установок, тоді як ті, хто служить більше 5 років, демонструють підвищену стійкість і стратегії подолання. Це підкреслює необхідність цілеспрямованих втручань для розвитку толерантності у молодих офіцерів. На основі результатів дослідження була розроблена тренінгова програма, спрямована на розвиток професійної толерантності, яка складається з декількох сесій, що мають на меті допомогти учасникам розвинути емпатійні здібності, пом'якшити негативні комунікативні установки та покращити взаємодію з громадою. Також були надані практичні рекомендації щодо подальшого розвитку в цій сфері. Таким чином, це дослідження підкреслює важливу роль професійної толерантності в правоохоронній діяльності, виступаючи за безперервну освіту та психологічну підтримку для створення атмосфери поваги, взаєморозуміння та ефективної комунікації в правоохоронних органах та з громадськістю. Майбутні напрямки дослідження можуть бути зосереджені на подальшій оцінці та адаптації запропонованої навчальної програми з метою підвищення її ефективності та застосовності в різних контекстах правоохоронної діяльності.
Keywords: професійна толерантність; правоохоронні органи; комунікативні установки; тренінгова програма; професійне середовище; професійна група; психологічні особливості