До питання актуальних фразеологічних інновацій сучасної німецької мови - Лисецька, Наталія Григорівна; Lysetska, N. G. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті дослыджують фразеологічні інновації сучасної німецької мови, що виникли або набули додаткового значення у 2013–2014 рр., функціонують у медійному дискурсі та виступають засобами поповнен¬ня німецькомовного дискурсу, німецької мовної та концептуальної картин світу. Витлумачено поняття неоло¬гізм, фразеологічна інновація, концепт. Фразеологічні інновації розглянуто як неологізми в галузі фра¬зеології, оказіональні утворення, продукти вторинної опосередкованої номінації, які охоплюють власне фра¬зеологічні інновації (новизна форми і значення); новосемантизми (фразеологічні одиниці з новонабутою семантикою); модифіковані мовні форми; запозичення. Увага приділена таким фразеологічним інноваціям: Lichtgrenze 2014 / Lichtgrenze zum 25. Jubiläum, Schwarze Null, Generation Kopf unten, Social Freezing, Freund hört mit, Big Data. Проаналізовано специфіку фразеологічних інновацій, показано їх ситуативне функціону¬вання в дискурсі, названо концепти, які вони активують. До таких ключових концептів належать: Hoffnung, Gerechtigkeit bzw. Ungerechtigkeit Wirtschaft, Zukunft, Neue Generation, Emanzipation, Erfolg, Mithilfe. Унаслідок проведеного дослідження поглиблено уявлення про концептуальну базу зна¬чення фразеологічних інновацій 2013–2014 рр. The article examines phraseological innovations of modern German language, which arose or acquired additional meaning during 2013–2014, which function in the media discourse and serve as a means to replenish the German-speaking discourse, the German linguistic and conceptual world views. The notions “neologism”, “phraseological innovation”, “concept” are explained. Phraseological innovations are regarded as neologisms in the field of phraseology, occasional formations, products of secondary mediated denomination, which include phraseological innovations proper (novelty of form and meaning); new semantisms (phraseological units with newly acquired semantics); modified language forms; borrowings. Attention is paid to the following phraseological innovations: Lichtgrenze 2014 / Lichtgrenze zum 25. Jubiläum, Schwarze Null, Generation Kopf unten, Social Freezing, Freund hört mit, Big Data. Specifics of phraseological innovations is analyzed, their situational functioning in the discourse is shown and concepts that they activate are named. These key concepts include: Hoffnung, Gerechtigkeit bzw. Ungerechtigkeit, Wirtschaft, Zukunft, Neue Generation, Emanzipation, Erfolg, Mithilfe. As a result of this research was deepened the understanding of the conceptual framework of meaning of 2013–2014 phraseological innovations.
On the Question of Relevant Phraseological Innovations of Modern German language
Keywords: мовна інновація; linguistic innovation; неологізм; neologism; концепт; concept