Соціальні мережі як чинник формування самооцінки в підлітковому віці - Міщук, Ярослава Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Соціальні мережі стали невід’ємною частиною життя підлітків. Відредаговані зображення та нескінченний потік ідеальних життів у соціальних мережах породжують порівняння та нереалістичні очікування. Самооцінка підлітків може різко впасти, а депресія та соціальна тривожність – це цілком реальні ризики, які може становити використання соціальних мереж. Соціальні мережі спонукають підлітків постійно порівнювати себе з «ідеальними» користувачами. Об’єктом дослідження є самооцінка підлітків. Предметом дослідження є соціальні мережі як чинник формування самооцінки в підлітковому віці. Метою дослідження є розглянути соціальні мережі як чинник формування самооцінки в підлітковому віці. Результати дослідження. За результатами «Шкали прояву тривожності» Дж. Тейлора показники розподілилися наступним чином: низький рівень тривожності виявлено у 7,84% респондентів, середній рівень тривожності з тенденцією до низького – у 31,37%, середній рівень тривожності з тенденцією до високого – у 19,61%, високий рівень тривожності – у 35,29%, дуже високий рівень тривожності – у 5,88%. За «Шкалою діагностики ознак соціальної фобії» М. Лейбовіча можна стверджувати, що 84,31% респондентів не мали вираженої соціальної тривожності та соціальної фобії. Легка соціофобія виявлена у 3,92% респондентів. Досить важка соціофобія виявлена у 3,92% респондентів. Виражена соціофобія виявлена у 5,88% респондентів. 1,96% респондентів обрали відповіді, пов’язані з дуже сильною соціальною фобією. За «Тестом шкільної тривожності» А. Філіпса ми отримали такі результати: помірний рівень загальної тривожності виявлено у 72,55%, підвищений рівень загальної тривожності – у 21,57% респондентів, високий рівень – у 5,88% респондентів . В результаті анкетування «Кількість та якість часу в соціальних мережах» ми отримали різноманітну інформацію, пов’язану з кількістю годин, які щодня проводяться в соціальних мережах, основні соціальні мережі, які цікавлять респонденти тощо.
Keywords: Інтернет; підлітки; соціальні мережі; самооцінка; тривожність