Екологічний аналіз басейну річки Ізівки - Герасимик, Ірина Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Нераціональне використання природних ресурсів та інтенсифікація господарської діяльності призводять до незворотних змін довкілля. В Україні це проявляється у деградації водних екосистем, зокрема річок Волині, які зазнали значного антропогенного навантаження внаслідок меліорації, хімізації сільського господарства, урбанізації та промисловості. Такі впливи знизили екологічну стійкість ландшафтів і погіршили якість поверхневих вод. Малі річки втратили здатність до самоочищення, що загрожує екологічній рівновазі. У цьому контексті особливо актуальною є комплексний аналіз стану водних об’єктів Волині, зокрема річки Ізівки, для обґрунтування заходів щодо її відновлення. У кваліфікаційній роботі висвітлено теоретичні засади дослідження екологічних проблем малих річкових систем, подано загальну характеристику та охарактеризовано кліматичні умови басейну річки Ізівки, розкрито особливості рельєфу, геологічної будови та ґрунтів басейну, визначено морфометричні показники, описано гідрографічні особливості, розкрито методологічні підходи до гідроекологічного аналізу річки Ізівки, подано оцінку гідроморфологічної якості, здійснено аналіз антропогенного впливу на басейн річки, запропоновано заходи забезпечення сталого розвитку басейну.
Keywords: екологічний аналіз; річка Ізівка; басейн річки