“Publish or Perish” – етика публікування та хижацькі журнали - Засєкін, Сергій Васильович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У статті йдеться про етичні міркування, яких потрібно дотримуватися в наукових публікаціях, а також про дедалі більшу загрозу хижацьких журналів. В умовах академічної культури «публікуй або загинеш» дослідники стають дедалі більш вразливими перед видавцями, які експлуатують моделі, зокрема відкритого доступу, без належного наукового внеску. Аналізуючи хижацькі видавничі практики та надаючи критерії для визначення надійних журналів, ця стаття має за мету допомогти молодим та зрілим науковцям обрати етичні шляхи публікації результатів власних досліджень, уникаючи недоброчесних практик. This paper examines the ethical considerations necessary in scientific publishing and the growing challenge of predatory journals. With academia’s “publish or perish” culture, researchers are increasingly vulnerable to publishers that ex- ploit the open-access model without genuine scholarly contribution. By analyzing predatory publishing practices and providing criteria for identifying credible journals, this paper seeks to guide young and mature researchers in navigating ethical publication pathways and avoiding deceptive practices.
Keywords: «публікуй або загинеш»; COPE; етика публікування; хижацькі журнали; 811 (062.552)