ПСИХОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ МОВНОЇ ГРИ ЯК ЗАСОБУ ВПЛИВУ НА СВІДОМІСТЬ ЛЮДИНИ - Хайрулін, Олег (My University, 2021)
Мета. Посилення ігрових, маніпулятивних аспектів сучасного комунікативного середовища, усього комплексу його впливів на особистість і соціальні процеси, актуалізує шерег ризиків і загроз, що пов’язані з можливим використанням інформаційного (медіа) простору для дестабілізації соціального благополуччя українського суспільства. Сучасні медіа-засоби і технології їх застосування дозволяють використовувати психологічні закономірності впливу інформації на свідомість, ціннісну, психоемоційну сфери та поведінку людини, наносити збиток її психологічному добробуту та безпеці. Тому наведене дослідження має на меті теоретично дослідити психологічні закономірності феномену мовної (мовленнєвої) гри як засобу впливу на свідомість людини, обґрунтувати семантико-психологічну детермінацію наслідків такого впливу. Методи. У дослідженні застосовано методи абдукції, феноменологічної редукції, метод аналізу і систематизації наукових положень та підходів до вивчення психологічних закономірностей феномену мовної (мовленнєвої) гри, метод теоретичної реконструкції (моделювання) семантико-психологічної детермінації впливу інформаційних засобів на свідомість людини. Результати. За результатами дослідження конкретизовано категоріально-понятійний зміст психологічних аспектів феномену мовної (мовленнєвої) гри у контексті використання її ефектів для впливу на психічну сферу людини. Актуалізовано атрибутивність наведених аспектів у процесах, що пов’язані з проблематикою інформаційно-психологічної безпеки особистості в сучасних умовах. Обґрунтовано семантико-психологічну детермінацію наслідків впливу інформаційних засобів, медіа на свідомість людини. Поглиблено наукові уявлення про характер впливу масової комунікації на психічну сферу людини через психологічні ефекти ігрової дії вербальної інформації. Встановлено, що психогенні ефекти медіа-впливу пов’язані передусім із перформативним характером інформаційних повідомлень та особливостями семантико-синтаксичної організації тексту. Наведені аспекти через механізми психічного системогенезу діють як пускові аферентації для мотиваційної активізації психіки адресата, його сприйняття та засвоєння інформації адресанта. Такі перформативні та семантико-синтаксичні властивості тексту представлені у ньому лексемами-носіями ефектів активного навіювання. Висновки. Результати дослідження дозволяють висновки про актуальність продовження психологічних та психолінгвістичних розвідок феномену мовної (мовленнєвої) гри як джерела і засобу маніпулятивного, індоктринального впливу на свідомість людини, а також про доцільність врахування психологічних особливостей явища мовної (мовленнєвої) гри в аналізі медіа-контенту, виявленні джерел інформаційно-психологічного (перформативного) впливу інформації на свідомість адресата та прогнозуванні наслідків такого впливу на особистість і соціальні процеси.

Purpose. Strengthening of game and manipulative aspects of modern communicative environment actualizes risks and threats which are related to the possible use of informative (medias) space for destabilization of social prosperity of Ukrainian society. Modern medias-facilities and technologies of their application allow to use psychological conformities to law of influence of information on human consciousness and behavior, to inflict the loss of human psychological welfare and safety. Therefore the brought research over has for an objective in theory to investigate psychological conformities to law of the phenomenon of language (talking) game as to the mean of influence on human consciousness, to ground semantic-psychological determination of consequences of such influence. Methods. The methods of abduction, phenomenological reduction are applied in research. Also used method of analysis and systematization of scientific positions and going near the study of psychological conformities to law of the phenomenon of language (talking) game, method of theoretical reconstruction (modeling) of semantic-psychological determination from influence of informative facilities on human consciousness. Results. On results research category-concept maintenance of psychological aspects of the phenomenon of language (talking) game is specified in the context of the use of her effects for influence on the psychical human sphere. The attributiveness the brought aspects over actualizes in processes which are related to problems of informatively-psychological safety of personality in modern terms. Semantic-psychological determination of consequences of influence of informative facilities, medias is reasonable on human consciousness. Scientific ideas are deep about character of influence of mass communication on the psychical sphere of man through the psychological effects of playing action of verbal information. It is set that the psychogenic effects of mediainfluence are related foremost to performative character of information messages and features of semantic-syntactic organization of text. The brought aspects over through the mechanisms of psychical system-genesis operate as stimulant for motivational activation of psyche of addressee, his perception and mastering of information of sender. Such performative and semantic-syntactic properties of text are presented in him by the lexemes-transmitters of effects of active suggestion. Conclusions. Research results allow conclusions about actuality of continuation of psychological and psycholinguistic secret services of the phenomenon of language (talking) game as a source and mean manipulative, indoctrinal influence on human consciousness and also about expedience of account of psychological features of the phenomenon of language (talking) game in the analysis of mediacontent, exposure of sources of informatively-psychological (performative) influence of information on consciousness of addressee and prognostication of consequences of such influence on personality and social processes.
Psychological Aspects of Language Game as to Mean of Influence on Human Consciousness
Keywords: медіа; гра; свідомість; текст; мовна гра; перформативність; інформаційно-психологічна безпека особистості; психологічний аналіз; 159.9.01:168