Природничо-наукові основи розуміння психіки в програмах і схемах досліджень душевнохворих на Поділлі в кінці ХІХ - на початку ХХ століття - Чеканська, О. А.; Chekanska, O. A. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті подано теоретичний аналіз природничо-наукового спрямування перших програм та схем дослідження психіки душевнохворого в історії Вінницької психоневрологічної лікарні імені О. І. Ющенка та спроби виявлення диференціації між душевною хворобою і психічним здоров’ям населення, розкриваються завдання консультативної та діагностичної роботи з психічнохворими зазначеного періоду, розглянуто питання про охорону психічного здоров’я населення Поділля в кінці ХІХ – на початку ХХ століття. The theoretical analysis of natural-scientific direction of the first programs and charts of psyche research of mentally ill in history of the Vinnytsa neuropsychiatric hospital named after O. I. Yushchenko and detection attempts of differentiation between mental affection and psychical health of population, the tasks of consultations and diagnostic work is proposed with mentally ill of the period are highlighted, the question of population’s psychic health protection of Podillya at the end of the ХІХ – at the beginning of the ХХ century is considered.
Natural-Scientific Bases of Psyche Understanding in the Programs and Research Charts of Mentally ill in Podillya at the End of the ХІХ – at the Beginning of the ХХ Century
Keywords: психіка; діагностика; психічне здоров’я; душевні хвороби; Поділля; історія психології; психіатрична лікарня; psyche; diagnostics; psychical health; mental illness; Podillya; history of psychology; Psychiatric Hospital