Реалізація форм словотвірного значення у іменників із категоріальним значенням збірності (на матеріалі сучасної німецької мови) - Ковтун, Я. П.; Kovtun, Y. P. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
У статті розглянуто визначення поняття “словотвірного значення”, висвітлено типи та форми його реалізації. Словотвірне значення займає проміжну позицію між лексичним та граматичним значеннями і належить одночасно до двох планів: вираження та змісту, і тому реалізується через їх взаємодію. Словотвірне значення є класифікуючим та складно-структурним, сприяє виділенню лексико-семантичних груп похідних слів у мові, встановлюється на основі семантичного співвідношення твірних та похідних основ. This article addresses the notion of “word-formative meaning”, types and forms of its realization. Word-formative meaning occupies an intermediate place between lexical and grammatical meaning and belongs at the same time to two plans – an expression and content. That is why it is realized through the interaction of these two plans. Word-formative meaning qualifies, is compound-structured and influences the highlight of the lexico-semantical groups of derivative words in language and is established on the basis of a semantic correlation of formative and derivative basis.
Form Realization of a Word-Formative Meaning of the Noun with the Categorical Meaning of Collectiveness
Keywords: словотвірне значення; граматичне значення; лексичне значення; словотворчий формант; модифікація; транспозиція; мутація; the word-formative meaning; the grammatical meaning; the lexical meaning; the word-formative formant; modification; transposition; mutation