Природоохоронні об’єкти басейну річки Полонка - Карпюк, Зоя Костянтинівна; Чижевська, Лариса Тарасівна; Качаровський, Роман Євгенович; Чижевський, Тадеуш Олександрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Водні ресурси, зокрема малі річки регіону відграють важливу роль у збереженні та відтворенні природних екосистем, регулюванні водного балансу території. Нині простежується активне використання малих річок в різних напрямках господарської діяльності людини. У Волинській області, зокрема в межах басейну р. Прип’ять, малі річки все частіше є залученими до сфери рекреації й екологічного туризму. Водночас, інформація про більшість з них обмежується відомостями про морфометричні показники. Відсутність даних створює передумови для детального дослідження басейнів малих річок з точки зору їх сучасного стану, перспектив використання та формування природно-заповідної мережі.
Keywords: річка; заплава річки; басейн річки; рекреаційний потенціал; природно-заповідний фонд; заказник; Луцький район; Волинська область; 911.3:330.15:379.8]:502(477.53-751)