Психологічні особливості суїцидальної поведінки дорослих: гендерний аспект - Єзерська, Анна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджено психологічні особливості суїцидальної поведінки дорослих з урахуванням гендерного аспекту. Теоретично обґрунтовано та емпірично досліджено відмінності у проявах, чинниках та механізмах формування суїцидальної поведінки у чоловіків і жінок. На основі теоретичного аналізу систематизовано сучасні підходи до розуміння суїцидальної поведінки, визначено її основні форми та детермінанти. Виявлено, що суїцидальна поведінка є результатом складної взаємодії біологічних, психологічних та соціальних чинників, при цьому їх вплив має виражену гендерну специфіку. В результаті емпіричного дослідження, проведеного на вибірці зі 100 осіб (50 чоловіків та 50 жінок) віком від 25 до 55 років, встановлено значущі гендерні відмінності у проявах суїцидальної поведінки. Виявлено, що жінки демонструють вищі показники за шкалами демонстративності, афективності та песимістичного сприйняття майбутнього, мають вищі рівні депресії та безнадійності, частіше використовують емоційно-орієнтовані копінг-стратегії. Чоловіки характеризуються вищими показниками соціального песимізму та неспроможності, демонструють вищу життєстійкість, надають перевагу проблемно-орієнтованим копінг-стратегіям. Встановлено відмінності у мотивах та методах суїцидальних спроб: чоловіки частіше вказують на бажання померти і використовують більш летальні методи, тоді як жінки частіше прагнуть отримати допомогу або змінити ситуацію. Виявлено специфіку впливу різних життєвих стресорів на суїцидальну поведінку: втрата роботи має більший вплив на чоловіків, тоді як розлучення сильніше впливає на жінок. На основі отриманих результатів розроблено гендерно-специфічну психокорекційну програму профілактики суїцидальної поведінки дорослих, яка враховує виявлені особливості та спрямована на розвиток адаптивних копінгстратегій, підвищення життєстійкості та покращення соціально-психологічної адаптації.
Keywords: профілактика суїциду; психокорекційна програма; суїцидальна поведінка; гендерні відмінності; копінгстратегії; життєстійкість