Особливості проведення судово-психологічної експертизи неповнолітніх правопорушників - Шваліковська, Вікторія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою дослідження є вивчення індивідуально-психологічних характеристик неповнолітніх правопорушників, їх схильності. У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження особливостей проведення судово-психологічної експертизи неповнолітніх правопорушників. У першому розділі магістерської роботи представлено результати теоретичного аналізу особливостей проведення судово-психологічної експертизи неповнолітніх правопорушників, опис індивідуальнопсихологічних характеристик неповнолітніх правопорушників. Для судовопсихологічної експертизи індивідуально-психологічних особливостей особистості підлітків характерне складання психологом психологічного портрету правопорушника, яке, в свою чергу, допоможе зрозуміти психологічний механізм вчинення даного правопорушення, і як наслідок – правильно прийняти рішення судом по даній справі. Описано причини та основні особливості прояву девіантної поведінки у підлітковому віці. Результати емпіричного вивчення особливостей проведення судовопсихологічної експертизи неповнолітніх правопорушників представлено у другому розділі магістерської роботи. Виявлено, що для неповнолітніх правопорушників характерні індивідуально-психологічні особливості, які свідчать про високу конфліктність, агресивність, недисциплінованість, недостатню адаптованість до соціуму і недостатній рівень самоуправління собою у різноманітних ситуаціях, що провокують девіантну поведінку у підлітків. Отримані результати дозволили нам описати загальні особливості підлітка, що має прояви девіантної поведінки, які важливо враховувати для її усунення. Отримані емпіричні дані проаналізовано та використано у наступному етапі магістерської роботи. У третьому розділі магістерської роботи описана профілактичнотренінгова програма психологічної допомоги підліткам з агресивною поведінкою. Висновки магістерської роботи містять чіткий виклад теоретичних і емпіричних результатів дослідження проблеми особливостей проведення судово-психологічної експертизи неповнолітніх правопорушників. Перспективою подальшої роботи вдосконалення консультативно-тренінгової програми психологічної допомоги підліткам із девіантною поведінкою. Практичне значення одержаних результатів дослідження полягає у тому, що його основні положення і висновки можуть використовуватися у діяльності практичних психологів в ході консультування та тренінгової роботи з підлітками із девіантною поведінкою.
Keywords: підліток; судово-психологічна експертиза; неповнолітні правопорушники; девіантна поведінка; індивідуальнопсихологічні особливості; профілактика; психологічна допомога