Теоретико-методологічні основи дослідження психологічної готовності до виходу на пенсію - Магдисюк, Людмила Іванівна; Mahdysiuk, Liudmyla I. (Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, 2014)
У статті висвітлюються особливості психологічної готовності осіб до виходу на пенсію, що відіграють значну роль у їх подальшій життєдіяльності, фізичному, психічному та соціальному здоров’ї, позитивній соціальній адаптації, з’ясовано передумови й чинники її виникнення. Запропоновано концептуальну модель психологічної готовності осіб до виходу на пенсію, визначено її зміст, функції та засоби. Обґрунтовано компоненти психологічної готовності (когнітивний, емоційно-вольовий, мотиваційний, конативний) до виходу на пенсію, які тісно переплетені між собою і цілісно забезпечують ефективність та результативність безболісного припинення професійної діяльності.

The peculiarities of the psychological readiness of a person for retirement which play an important role in their further life activity, physical, mental and social health, positive social adaptation are highlighted in the article. The main preconditions and factors of its origin are found. The conceptual model of the psychological people readi-ness to retire is proposed. Its content, functions and means are defined. Psychological of readiness components (cognitive, emotional and volitional, motivational, connotative) for retirement are justified. They are closely linked each other and provide a whole effi-ciency and effectiveness of the painless professional activity termination.
Theoretical and methodological research bases of the psychological readiness for retirement
Keywords: психологічна готовність; вихід на пенсію; пізня зрілість; вік; особистість; продуктивність; пенсія; пенсіонер; індекс пенсійної зрілості; соціальна активність; psychological readiness retirement (to retire to a pension); late maturity; age personality; efficiency; pension; pensioner; pension maturity index; social activity