Вплив стиків зерен полікристалів на зернограничне внутрішнє тертя - Лазаренко, А. С.; Lazarenko, A. S. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2011)
В статті вивчено механізм зернограничного затухання у полікристалах. З’ясовано, що явище зернограничного внутрішнього тертя у значній мірі обумовлено взаємоузгодженням зернограничних процесів у потрійних стиках зерен полікристалів. Побудовано відповідну теоретичну модель, згідно з результатами якої зернограничне затухання обернено пропорційне характерному розміру зерна полікристалу.;The article deals with the model of grain boundary damping in polycrystals. The grain boundary internal friction is caused by agreement grain boundaries processes in the junctions of the grains. A theoretical model of grain boundary damping is built. Grain boundary damping is inversely upon the size of grains of polycrystals.
The Influence of Grains Junctions in Polycrystals in Grain Boundaries Internal Friction
Keywords: внутрішне тертя; границі зерен; потрійні стики; дислокація орієнтаційної невідповідності; internal friction; grain boundaries; triple junctions; dislocation of the orientation inconsistency