Велика грецька колонізація: формування культурної та просторової компетентностей здобувачів освіти. - Кульба, Володимир Юрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Велика грецька колонізація була явищем, яке справило величезний вплив на економічний, політичний та культурний розвиток багатьох регіонів у стародавню добу. Зважаючи на це, в історичній науці це питання є важливим, актуальним і досі викликає зацікавленість дослідників. Крім того, зауважимо, що ця тема має важливе значення й в процесі вивчення історії в шкільній програмі. На сьогодні головним завданням навчального процесу у школі є формування у здобувачів освіти відповідних інтегральних, предметних та загальних компетентностей. Історія як суспільствознавча галузь серед іншого сприяє формуванню у здобувачів таких компетентностей як культурна та просторова. Саме у поцесі вивчення теми великої грецької колонізації можливе формування цих компетентностей. У роботі розглянуто питання передумов та причин грецької колонізації. З’ясовано, що причини колонізації носили політичний, соціальний та економічний характер. Виділено і розглянуто основні напрямки грецької колонізації. Визначені їхні хронологічні рамки та проаналізовано особливості утворення колоній в різних регіонах. При розгляді навчальної програми було встановлено, що для вивчення цієї теми в шкільному курсі виділено окремий урок. Аналіз підручників з інтегрованого курсу історії для 6 класу показав, що питання грецької колонізації розглядається в загальних рисах. Наведений матеріал супроводжується візуальним рядом, авторами запропоновані завдання для засвоєння вивченого матеріалу. Розглянуто ключові компетентності та шляхи і методи їх формування на уроках історії. З метою формування у здобувачів освіти культурної та просторової компетентностей в процесі вивчення теми великої грецької колонізації розроблено та запропоновано навчальні завдання.
Keywords: Греція; колонізація; метрополія; колонія; культурна компетентність; просторова компетентність; здобувачі освіти