Управління конкурентоспроможністю підприємства - Балик, Андрію Васильовичу (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Досліджено теоретичне підґрунтя управління конкурентоспроможністю підприємств. Розглядаються основні поняття, що стосуються конкурентоспроможності, її системи та компонентів. Акцент зроблено на методах оцінки рівня конкурентоспроможності, таких як матричні, графічні та розрахункові підходи, що визначають комплексний підхід в аналізі. Визначено ключові принципи управління конкурентоспроможністю, серед яких системність, комплексність та динамічність. Окрема увага приділяється зарубіжному досвіду управління конкурентоспроможністю, що є корисним для адаптації сучасних інструментів та стратегій до українських реалій. Проведено аналіз ефективності управління конкурентоспроможністю підприємства легкої промисловості. Аналізується конкурентне середовище, в якому функціонує підприємство, а також оцінюється ефективність його виробничо-господарської діяльності. Використано вартісні та відносні показники для порівняння з основними конкурентами, застосовано метод інтегрального показника. На основі проведеного аналізу визначено сильні та слабкі сторони, що дозволяє сформулювати конкретні рекомендації для підвищення конкурентоспроможності підприємства. Оцінка результатів діяльності показала потребу підвищення ефективності виробництва, вдосконалення технологій та активізації маркетингових стратегій. Обґрунтовані можливі напрями удосконалення управління конкурентоспроможністю підприємства. Оцінено перспективи розвитку підприємства в умовах сучасних економічних і ринкових змін, зокрема через впровадження інноваційних технологій та оптимізацію виробничих процесів. Акцентовано на важливості розширення експортних ринків та розвитку нових каналів збуту. Рекомендовано впровадження сучасних маркетингових стратегій, участь у міжнародних виставках. Обґрунтовано економічну доцільність запропонованих заходів та стратегій, які можуть суттєво підвищити4 конкурентоспроможність підприємства на внутрішньому та міжнародному ринку. Практична цінність полягає в розроблені рекомендацій щодо удосконалення управління, що дозволяють підвищити конкурентоспроможність підпр
Keywords: конкурентоспроможність; управління конкурентоспроможністю; оцінка конкурентоспроможності; система управління конкурентоспроможністю; матричні методи; стратегії конкурентоспроможності