Індивідуально-психологічні особливості вирішення міжособистісних конфліктів у професійній діяльності - Назарчук, Анна Вадимівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У випускній роботі представлений теоретичний аналіз та результати емпіричного дослідження взаємозв’язку особистісних характеристик працівників з домінуючими стратегіями їх поведінки в конфлікті. Виявлено, що домінуючими є стратегії пристосування та уникання, водночас значна частина досліджуваних використовують стратегії суперництва та співробітництва і найменше осіб надають перевагу компромісу. Також більшості респондентів притаманна висока самооцінка, для третини характерною є середня самооцінка і найменша кількість осіб характеризується низькою самооцінкою. За оцінкою потреби в досягненні виявлено, що для більшості респондентів вибірки характерним є надзвичайно низький та низький рівень мотивації досягнення, і лише третина діагностованих мають рівень мотивації вище середнього та високий. За переважаючими особистісними якостями для даної вибірки характерна низька нормативність поведінки, сміливість, впевненість в собі, емоційна нестійкість та низький самоконтроль. Здійснений в роботі аналіз дав змогу виявити статистично значущі відмінності між групами діагностованих з різними домінуючими стратегіями поведінки в конфлікті. Отримані результати засвідчили, що люди з різною поведінкою в конфлікті відрізняються за самооцінкою, мотивацією досягнення та індивідуально-психологічними особливостями.
Keywords: конфлікт; стратегії поведінки; індивідуальнопсихологічні особливості; мотивація досягнення; суперництво; співробітництво; уникання; пристосування; компроміс