Семантичний обшир діалектної лексики у фольклорних записах Володимира Гнатюка (на матеріалі першого тому збірника «Коломийки») - Грицевич, Юрій Васильович (Видавничий дім «Гельветика», 2024)
Мова фольклору як національно-культурний феномен віддавна перебуває в різновекторному фокусі науково-дослідницької уваги українських діалектологів. Максимальною точністю, високим рівнем фахової філологічної сумлінності й об’єктивності позначені фольклорні матеріали, які записував авторитетний учений-етнограф Володимир Гнатюк. Ґрунтовною й надійною базою для теоретичних і практичних положень і узагальнень у пропонованій науковій розвідці став перший том збірника «Коломийки», оприявнюваного в упорядкуванні В. Гнатюка на початку ХХ ст. у Львові в рамках «Етнографічного збірника» – серійного видання Наукового товариства імені Шевченка. Здійснено семантичний аналіз діалектних номінацій, які стосуються найрізноманітніших сфер людського буття: назви на позначення спорідненості та свояцтва, номінації людей за ознаками національності, соціального чи матеріального стану, виконуваною дією, фізіологічними особливостями тіла, рисами характеру й поведінки. Говіркову палітру засвідчених назв увиразнюють також прикметники, які актуалізують фізичні чи психічні характеристики людей. Засвідчено цілі ряди ареально маркованих дієслів, займенників, прислівників, прийменників, сполучників, часток і вигуків. Зроблено висновок, що у зв’язку з невпинною глобалізацією, а відповідно, й змінами традиційного побуту, ведення господарства, чимало лексем переходять до розряду архаїзмів, витісняються з ужитку новими словами, стираються з пам’яті носіїв говірок, зникаючи назавжди. Практичне значення запропонованої науковій спільноті статті полягає в тому, що її лексичний фактаж може бути використаний у процесі укладання зведеного словника українських говорів, на уроках української мови в закладах загальної середньої освіти, вивчаючи тему «Діалектні слова», під час викладання в закладах вищої освіти нормативного освітнього компонента «Українська діалектологія», спецкурсів та вибіркових дисциплін із українського говіркознавства.
Keywords: діалект; лексико-семантична група; номен; фольклорні записи; коломийки; Володимир Гнатюк