Інклюзивний розвиток громад в Україні під час війни та перспективи повоєнного відновлення: соціальний аспект - Степаненко, Вікторія Іванівна (My University, 2024)
У статті зазначено, що в умовах воєнного стану в Україні існує нагальна потреба дослідження ситуацій в територіальних громадах, пов’язаних з війною. Зокрема, це стосується відновлення постраждалих територій, повноцінного життя жителів громад, вразливих категорій населення; відбудови соціальних інституцій та їх спроможності; забезпечення належного доступу населення до освіти, охорони здоров’я, соціальних послуг; реалізації потенціалу територіальних громад та відкриття їх нових можливостей для інклюзивного розвитку. Звернено увагу, що в основу інклюзивного розвитку громади покладена ідея взаємодії усіх її суб’єктів. Наголошено на потребі участі в розробці стратегій відновлення на національному і регіональному рівнях представників громад. Визначено мету інклюзивного розвитку, яка полягає в залученні вразливих категорій населення в роботу, інтеграції молоді, жінок, людей з інвалідністю, похилого віку, внутрішньо перемішених осіб в ринок праці, наданні їм можливості одержання соціальної й економічної вигоди від участі в проєктах. Окреслено пріоритети повоєнного відновлення громад в соціальному контексті: соціальна згуртованість, активність членів громади, обґрунтоване й адекватне застосування інструментарію інклюзивного розвитку, формування рівних можливостей для всіх громадян, вплив на особливі соціальні групи, забезпечення доступу до гідних робочих місць вразливих груп населення, орієнтація на вирішення проблем, забезпечення безпеки та стійкості.
Keywords: війна; громада; інклюзивний розвиток; повоєнне відновлення; соціальна інклюзія