Цифрові трансформації в Україні в умовах цифровізації: досвід Міністерства цифрової трансформації України - Надольська, Тетяна Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Окреслено основні відмінності між поняттями: оцифровування, цифровізація та цифрова трансформація. Здійснено огляд найсучасніших цифрових трендів в Україні та виокремлено бар’єри, що перешкоджають їх розвитку. Показано, які можливості створюють тренди при правильному втіленні їх в Україні. Звернуто увагу на те, що Мінцифри працює над активним впровадженням цифрових трендів в Україні. Окреслено, що серед головних досягнень Мінцифри за останні роки – поширення в Україні терміналів Starlink, появу систем Tesla Powerwall та відновлення інтернет-мережі в деокупованих містах. Визначено цифрову трансформацію як пріоритетну політику в Україні, що вже відзначено нещодавніми визнаними серед європейської експертної спільноти успіхами у впровадженні систем «ProZorro» та «e-Health» і в запровадженні мобільного зв’язку 4G, запуску електронних послуг у державному та приватному секторах. Показано, що Мінцифра виступає ключовим органом управління сферою електронного врядування в Україні та відповідає за розробку і впровадження стратегій у цій сфері. Наголошено, що реформування систем послуг, визначення стандартів та порядків, а також підтримка цифрових трансформацій є основними напрямками роботи. Доведено, що нові законодавчі акти, сприятимуть подальшому розвитку цифрової сфери в Україні.
Keywords: цифрова трансформація; цифровізація; оцифровування; електронне врядування; цифрові тренди; е-резиденство; Мінцифри