Похідна порівняльна семантико-синтаксична залежність у простих ускладнених реченнях - Масицька, Тетяна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті зосереджено увагу на явищі синтаксичної залежності в простих ускладнених речення. На основі аналізу структури простих ускладнених речень виокремлено семантико-синтаксичну порівняльну залежність. Установлено, що похідна порівняльна семантико-синтаксична залежність утворена від підрядних порівняльних частин складнопідрядного речення. Відсутність предиката в простих ускладнених конструкціях засвідчує дериваційну специфіку порівняльної залежності. У процесі дальшого згортання підрядної порівняльної частини семантико-синтаксичну функцію сполучників перебирає непредикатний іменник (або інша форма). З’ясовано, що порівняльна залежність зреалізована реальним порівнянням, передаючи уподібнення одного явища іншому як реаль- ний, достовірний, вірогідний факт та ірреальним порівнянням, що ґрунтується на образно-асоціативних уявленнях уподібнених явищ. У простому ускладне- ному реченні, похідному від складнопідрядного, її репрезентують порівняльні синтаксеми – здебільшого порівняльні звороти, сформовані двома різновидами.The article focuses on a phenomenon of syntactic dependency in simple complicated sentences. The semantic-syntactic comparative dependency has been marked out on the basis of analysis of simple complicated sentences. It has been found out that the derivative comparative semantic-syntactic dependency is formed from subordinate comparative parts of complex sentence. The predicate omission in simple complicated constructions confirms the derivative specific character of comparative dependency. In the process of further summarization of a subordinate comparative part a non-predicate noun (or another form) takes over the semantic-syntactic function of conjunctions. It turns out that the comparative dependency can be represented by real comparison conveying the similarity of one phenomenon to other as the actual, established, conceivable fact and by unreal comparison that is based on imaginative and associative representations of comparative phenomena. The comparative syntaxemes represent it in a simple complicated sentence derived from a complex one; they are mostly expressed by common figures of speech and divided into two types.
Keywords: реальне порівняння; ірреальне порівняння; похідна семантико-синтаксична порівняльна залежність; просте ускладнене речення; real comparison; unreal comparison; derivative semantic-syntactic comparative dependency; a simple complicated sentence