Закони геополітики: історичні міфологеми, ідеологічні установки чи реальні глобальні тренди? - Дністрянський, Мирослав; Dnistryanskyy, Mіroslav (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2013)
Здійснено критичний аналіз окремих концептуальних принципів геополітики минулого. Обґрунтовано наукову безпідставність геополітичних положень про постійний іманентний антагонізм цивілізацій суходолу і моря. Розкрито невідповідність реальним трендам ідей «просторової прогресії» та неминучості формування великих континентальних держав. Схарактеризовано основні сучасні геополітичні тенденції – глобалізацію і суверенізацію. Обґрунтовано закономірність утворення та зміни цивілізацій-культур, які є великими історико- географічними районами, що охоплюють групи народів і країн. Розкрито закономірний характер зближення територіальної організації політичної та етнонаціональної сфер сучасного світу та диференційованого перебігу етнополітичних процесів залежно від особливостей історико-географічного регіону. Зроблено висновок про те, що лише система національних держав і етнонаціональних федерацій може бути оптимальною моделлю геополітичної організації сучасного світу. A critical analysis of some conceptual geopolitical principles of the backward are made. А unfounded scientific of geopolitical provisions about continuous inherent antagonism civilizations of the Land and Sea are proved. The inadequacy between real of the trends and ideas «spatial progression», the inevitable formation of large continental countries are exposed. The characteristics of main contemporary geopolitical trends – globalization and sovereignty – are made. A regularity formation and change of civilizations-cultures that are great historical and geographical areas covered by the group of nations and countries are grounded. The regular character of the convergence of the territorial organization of political and ethnic areas of the modern world and differential current ethnopolitical processes depending on the particular historical and geographical region are exposed. The conclusion that a system of nation-states and ethnic federations may be optimal model of geopolitical organization of the modern world are made.
Тhe Laws of Geopolitics: Historical Myths, Ideological Positions or Real Global Trends?
Keywords: геополітика; об’єктивний геополітичний аналіз; закони геополітики; концептуальні основи геополітики; геополітичні тенденції; geopolitics; objective geopolitical analysis; he laws of geopolitics; the conceptual foundations of geopolitics; geopolitical trends