Теоретико-методичні аспекти організації позакласної роботи з географії - Жаронін, Владислав Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Проведене кваліфікаційне дослідження дозволило комплексно розкрити теоретичні, методичні та практичні засади організації позакласної роботи з географії. Теоретико-методичний аналіз процесу організації позакласної роботи з географії довів, що вона виступає важливим компонентом функціонування сучасної географічної освіти, здатним компенсувати обмеження аудиторного навчання та забезпечити глибше, практично-орієнтоване освоєння навчального матеріалу. Визначено, що позакласна діяльність реалізує освітню, розвивальну, соціалізуючу та компетентнісну функції, сприяючи формуванню пізнавальної активності, дослідницької культури, екологічної свідомості та просторової грамотності школярів. Дослідження методичних засад показало, що результативність позакласної роботи забезпечується на основі цілісної інтеграції компетентнісного, діяльнісного, краєзнавчого та інтегративного підходів. Розроблена методика організації традиційних і інноваційних форм позакласної роботи свідчить, що ефективне поєднання гурткової діяльності, факультативів, навчальних екскурсій, проєктних технологій та STEM-складової значно розширює можливості географічної освіти. Отримані у процесі дослідження результати підтверджують високий потенціал системного та методично обґрунтованого використання позакласної роботи з географії для формування ключових компетентностей, розвитку практичних умінь та пізнавальної активності учнів.
Keywords: позакласна робота; теоретико-методичні аспекти; підхід; краєзнавство; проектна діяльність