Патопсихологічні аспекти сімейної динаміки: психофізіологічний підхід - Грицюк, Ірина Михайлівна; Магдисюк, Людмила Іванівна; Мельник, Антоній Петрович (My University, 2025)
Мета.Розкрити патопсихологічні аспекти сімейної динаміки, що дозволяє глибше зрозуміти психологічні механізми взаємодії в родині за наявності патологічних станів. У статті розглядається психофізіологічний підхід до аналізу сімейних відносин, який охоплює нейропсихологічні, психоемоційні та поведінкові фактори, що впливають на формування дисфункційних моделей взаємодії. Визначено основні нейрофізіологічні показники, що корелюють із рівнем стресу та емоційного напруження членів родини, а також вплив хронічного психоемоційного виснаження на міжособистісну комунікацію. Методи. Теоретичний аналіз наукової літератури з тематики.Результати.У статті було розглянуто особливості когнітивних та емоційних реакцій у сім’ях, де спостерігаються психічні розлади, залежності або інші патологічні стани. Проведено аналіз взаємозв’язку між порушеннями регуляції емоцій та рівнем нейрофізіологічної активності, що дозволяє виявити можливі механізми корекції. Запропоновано концепцію інтегративного психофізіологічного впливу на сімейну систему, яка передбачає застосування комплексних методів нейропсихологічної терапії, психотерапевтичногосупроводу та інших технік психотерапії. Одержані результати мають практичне значення для розробки ефективних програм психокорекції та підтримки сімей, що стикаються з патопсихологічними викликами, а також для формування стратегій превентивної роботи з родинами у групі ризику. Використання психофізіологічного підходу сприяє глибшому розумінню взаємозв’язку між біологічними, психологічними та соціальними факторами, що впливають на сімейну стабільність та якість життя її членів.Висновки. Мозок людини, за своєю природою є соціальним, його структура та функціонування глибоко вкорінились в сім′ї та суспільстві загалом. Розуміння можливостей та обмежень мозку людини ‒ це важливий крок в еволюції людської свідомості. Те, який життєвий досвід проживає особистість, впливає на роботу та ефективність діяльності мозку
Keywords: сім′я; психофізіологічний підхід; патопсихологія; мозок; сімейні відносини; негативний дитячий досвід; 59.91]:316.614.5