Англомовний дискурс субмісивної особистості - Кривенька, Діана Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню та аналізу лінгвістичних засобів, за допомогою яких виражається субмісивність в англомовному дискурсі. Об'єктом дослідження є англомовний дискурс, що відображає мовні та комунікативні стратегії субмісивної особистості у різних соціальних контекстах. Предмет дослідження – лінгвістичні особливості англомовного дискурсу субмісивної особистості. Досліджено лінгвістичні маркери субмісивності у різних жанрах комунікації та здійснено класифікацію мовних засобів, що виражають підкорення та залежність. Встановлено зв’язок між лінгвістичними проявами субмісивності та соціальними ідентичностями, що формуються у процесі комунікації. Проведено аналіз словникових дефініцій лексем, які наповнюють поняття субмісивність. З’ясовано, що субмісивність є динамічним соціокультурним конструктом, який формується під впливом різних факторів і може проявлятися як конструктивно, так і деструктивно. Лексичні та синтаксичні особливості мовлення субмісивної особистості відображають її прагнення до підпорядкування, залежності та уникнення конфліктів. Використання мовних засобів субмісивності залежить від контексту спілкування та соціальних ролей учасників. Отримані результати можуть бути використані в різних галузях знань, зокрема в лінгвістиці, психології, соціології та міжкультурній комунікації, для більш глибокого розуміння механізмів соціальної взаємодії та впливу мови на формування особистості.
Keywords: субмісивність; субмісивна особистість; лексико-семантичні особливості; психолігвістичні фактори; підкорення