Тип нудьгуючого інтелігента в романній творчості Володимира Винниченка 1910-х років - Луцишин, Іванна Дмитрівна; Lutsyshyn I. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розглянуто характерну особливість ранніх романів В. Винниченка – змалювання непересічних характерів українських інтелігентів зламу століть та проблеми їх буттєвої парадигми. На прикладах із романів «Чесність з собою», «Рівновага», «Заповіт батьків», «Хочу!» і «Записки Кирпатого Мефістофеля» проаналізо-вано онтологію екзистенціалів нудьги і тривоги та їхньої внутрішньої взаємодії. На основі цього змодельовано тип «нудьгуючого інтелігента» в літературному дискурсі українського модернізму.The paper focuses on the feature of V. Vynnychenko’s early novels – the image of Ukrainian unordinary intellectuals’characters fin de sciécle and the problems in their ontological paradigm. The ontology of the existentials boredom and anxiety and their internal co-operation is analysed on examples from novels: «Honesty with oneself», «Equilibrium», «Parents’ Testament», «I desire!» and «Snub-nosed Mephistopheles’s Notes» The type of the bored intellectual in the Ukrainian modern literary discourse is modelled on the basis of it.
The Type of the Bored Intellectual in V. Vynnychenko’s Novels of the 1910s
Keywords: інтелігенція; нудьга; тривога; сенс існування; втрата; сенс; екзистенціал; intellectuals; boredom; anxiety; sense of existence; loss; sense; existencial