Політико-географічний аналіз сучасної системи державних кордонів на Африканському континенті - Лажнік, Володимир; Lazhnik, Volodymyr (My University, 2016)
Розглянуто просторові особливості й структуру сучасної системи державних кордонів в Африці. Установлено ступінь контактності території кожної країни, виявлено найбільш і найменш протяжні ділянки міждержавних кордонів. Проаналізовано протяжність сухопутних кордонів африканських країн та виділено шість груп держав за протяжністю цих кордонів. Розраховано загальну протяжність державних кордонів кожної країни з урахуванням довжини берегової лінії. Установлено ступінь звивистості державних кордонів країн і виявлено пряму кореляційну залежність між площею державної території й довжиною сухопутних і загальних кордонів країн Африки. Рассмотрены пространственные особенности и структура современной системы государственных границ в Африке. Установлена степень контактности территории каждой страны, выявлены наиболее и наименее протяженные участки межгосударственных границ. Проанализирована протяженность сухопутных границ африканских стран и выделено шесть групп стран за протяженностью этих границ. Рассчитана общая протяженность государственных границ каждой страны с учетом длины береговой линии. Установлена степень извилистости государственных границ стран и выявлена прямая корреляционная зависимость между площадью государственной территории и длиной сухопутных и всех границ стран Африки. The spatial features and structure of a modern system of state borders in Africa were examined. The degree of rapport of each country territory was established, the most and the least lengthening sections of international borders were found. The length of the land borders of African countries was analyzed and six groups of countries by a length of the boundaries were identified. The total length of the state borders of each country was calculated, taking into account the length of the coastline. The degree of tortuosity of state borders was set and a direct correlation dependence between the area of national territory and length of the land borders and general borders of African countries was found.
Political and Geographical Analysis of the Modern System of State Borders on the African Continent
Keywords: Африка; державний кордон; країна; протяжність кордону; сухопутні кордони; берегова лінія; коефіцієнт звивистості; Africa; state border; country; length of the borders; land borders; coastline; coefficient of tortuosity