Попередження спортивного травматизму - Гребік, Олег Васильович; Hrebik, Oleh (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У вітчизняній і зарубіжній літературі досить широко висвітлено проблеми боротьби з різними видами травматизму та зовсім недостатньо – питання організації й профілактики травматизму в спорті. Людина, котра професійно займається спортом, викладається для досягнення кращого результату. Природно, що при максимальних фізичних навантаженнях може виникнути травмувальний фактор. Мета дослідження –вивчити заходи попередження спортивного травматизму. До профілактичних заходів із профілактики спортивного травматизму відносять уважність і зібраність, техніку безпеки, відповідну спортивну екіпіровку, правильну розминку та розігрів м’язів, дотримання режиму сну й неспання, дотримання методики тренування, фінальний етап тренування (заминка); своєчасний лікарський контроль, а також баланс між силою та гнучкістю. Дотримання цих профілактичних заходів значно знизить ризик виникнення спортивних травм, тим самим зменшить кількість професійних спортивних патологій і рівень інвалідизації спортсменів. In domestic and foreign literature it is widely covered the problem of combating various types of injuries, but the problem of organization and prevention of injuries in sports is not studied enough. A person who professionally practices sports, sets out to achieve the best result. Naturally, the traumatic factor may occur during maximal physical loads. Objective of the work is to study measures of preventing of sports injuries. Preventive measures for the prevention of sports injuries include: attentiveness and discipline; safety measures; appropriate sports equipment; proper warm-up and warm-up of muscles; observance of sleep and wakefulness regimes; observance of training techniques; the final stage of training (hitch) timely medical supervision, as well as the balance between strength and flexibility. Observance of thesepreventive measures greatly reduce risk of sports injuries, thereby reducing the number of professional sports pathologies and the level of disability of athletes.
Prevention of Sports Injuries
Keywords: травматизм; тренування; спортсмен; фізичні вправи; спорт; injuries; training; athlete; physical exercise; sport