Використання компетентнісно орієнтованих завдань у шкільному курсі географії 10 класу - Мичка, Ірина Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У магістерській роботі досліджено методичні особливості розроблення та впровадження компетентнісно орієнтованих завдань у шкільному курсі географії 10 класу. Розглянуто теоретичні основи використання компетентнісно орієнтованих завдань у шкільному курсі географії. Зокрема, розкрито поняття та сутність компетентнісного підходу в освітньому процесі, зміст і структуру предметної географічної компетентності учнів, сутність та структуру компетентнісно орієнтованих завдань. Проаналізовано чинні програми та підручники з географії 10 класу на предмет впровадження компетентнісного підходу. Розкрито методику розроблення компетентнісно орієнтованих завдань з географії. Розроблено приклади компетентнісно орієнтованих завдань з курсу «Географія: регіони та країни». Проведено опитування думки здобувачів освіти щодо доцільності використання компетентнісно орієнтованих завдань у навчальному процесі. Визначено основні проблеми конструювання та застосування компетентнісно орієнтованих завдань і запропоновано рекомендації щодо їх вирішення. Наукова новизна магістерської роботи: уточнено зміст поняття «компетентнісно орієнтовані завдання» у шкільній географії; розроблено та обґрунтовано систему компетентнісно орієнтованих завдань для курсу географії 10 класу; визначено проблеми конструювання та застосування компетентнісно орієнтованих завдань при вивченні шкільного курсу географії 10 класу та запропоновано шляхи їх вирішення. Практичне значення результатів дослідження полягає у розробленні та впровадженні в навчальний процес компетентнісно орієнтованих завдань у курсі географії 10 класу. Основні положення, результати і висновки дослідження можуть бути використані у навчальному процесі закладів вищої освіти при підготовці здобувачів освіти до професійної діяльності у межах вивчення таких освітніх компонентів як «Методика навчання географії у закладах загальної середньої освіти», «Педагогіка» та ін.
Keywords: компетентнісно орієнтовані завдання; компетентнісний підхід; компетентність; географія; шкільний курс