Дощові черв’яки (Lumbricidae) ґрунто-субстратів відвалів Бориславського озокеритового родовища - Іванців, В. В.; Кречківська, Г. В.; Бусленко, Л. В.; Ivantsiv, V. V.; Krechkivska, H. V.; Buslenko, L. V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Актуальність дослідження полягає в становленні ролі дощових черв’яків у трансформаційній функції ґрунто-субстратів відвалів Бориславського озокеритового родовища. Завданням роботи було вивчення генезису ґрунто-субстратів і формування протоґрунтів; виявлення закономірностей формування комплексів дощових черв’яків у ґрунто-відвалах; формування консортивних зв’язків, де люмбрициди є субдомінантами. У ґрунто-субстратних відвалах Бориславського озокеритового родовища виявлено вісім видів дощових черв’яків. Кількісні та якісні показники їх відображають динаміку становлення педобіоцензів. Найбільш чисельно комплекси люмбрицид представлені на ділянках старих відвалів. Природне становлення педобіоценозів на ґрунто-субстратах залежить від способу добування парафіну, церезиту, комплексу дощових черв’яків і розвитку рослинності. The topicality of this study consists in identifying the role of rain worms in transformation of waste heap soil substrates at Boryslav Ozokerite Deposits. The goal of this paper is to research the soil substrate genesis and protosoils formation, to reveal the formation pattern of rain worms complexes in waste heaps, and to establish consortive relations with lumbricidae being subdominant. Eight species of rain worms were revealed in soil substrates of waste heaps at Boryslav Ozokerite Deposits. Quantitative and qualitative parameters reflect the dynamics of pedobiocenosis formation. The most numerous lumbricide complexes are found in old waste heaps. Natural establishment of pedobicenosis in soil substrates depends on extraction type of mineral wax, ceresite, on rain worms complex and vegetation.
Rain Worms (Lumbricidae) in Soil Substrates of Waste Heaps at Boryslav Ozokerite Deposits
Роботу виконано на кафедрі зоології СНУ ім. Лесі Українки та ДПУ ім. Івана Франка
Keywords: дощові черв’яки; ґрунто-субстрат; відвали Бориславського озокеритового родовища; rain worms; soil substrates; waste heaps at Boryslav ozokerite deposits