Вплив метеорологічних умов на рівень забруднення атмосфери ландшафтів Волинської області - Боярин, Марія Володимирівна; Нетробчук, Ірина Марківна; Волошин, Володимир Улянович; Boiaryn, Mariia V.; Netrobchuk, Iryna M.; Voloshyn, Volodymyr U. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2016)
Мета. Аналіз метеорологічних умов для оцінки метеорологічного потенціалу та його взаємозв’язок з рівнями забруднення атмосферного повітря у Волинській області станом на 2015 р. Методи. Порівняльно-географічний, аналітичний, узагальнення, систематизації, а також картографічний з використанням комп’ютерних програм MapInfo Professional 8,0. Результати. На основі аналізу метеорологічних величин у 2015 р. розраховано показники метеорологічного потенціалу атмосфери за кожен місяць на шести метеостанціях Волинської області. Визначено, що показники метеорологічного потенціалу атмосфери сприятливими для процесів розсіювання забруднюючих речовин у січні, квітні, травні, липні на всіх метеостанціях області, а в лютому, серпні, жовтні та грудні переважали процеси накопичення, що зумовлені наявністю здебільшого днів з туманами та вітрами зі швидкістю 0-1м/с в осінню-зимовий період. Найбільш рівномірно на метеостанціях області спостерігалися процеси як розсіювання, так і накопичення забруднюючих речовин у повітрі в березні, червні, вересні та листопаді. Найактивніше процеси розсіювання забруднюючих речовин у повітрі спостерігалися на метеостанціях Луцьк, Любешів, Маневичі та Ковель, а процеси накопичення − на метеостанціях Світязь і Володимир-Волинський у серпні та лютому. Висновки. Аналіз метеорологічних умов Волинської області підтверджує, що у центральних та південних районах, переважають процеси розсіювання забруднюючих речовин у повітрі упродовж року, які дозволили розмістити промислові об’єкти. У Володимир-Волинському та прилеглих до нього районів не рекомендовано будувати нові підприємства у зв’язку з переважанням процесів накопичення. У північних районах області сформувалися сприятливі природні та метеорологічні умови для рекреації, самоочищення атмосфери.

Purpose. Analysis of meteorological terms for the estimation of meteorological potential and his intercommunication with the levels of contamination of atmospheric air in the Volyn region by the state on 2015. Methods. Comparatively geographical, analytical, generalization, systematizations, and also cartographic with the use of the computer programs of Mapinfo Professional 8,0. Results. On the basis of analysis of meteorological quantities in 2015 the indexes of meteorological potential of atmosphere are expected for every month on six weather-stations of the Volyn region. Determined, that quantities of meteorological potential of atmosphere were favorable to the processes of dispersion of contaminents in January, April, May, July, on all weather-stations of region, and the processes of accumulation, which are predefined a presence mostly days with fogs and, prevailed in February, August, October and December the processes of accumulation, which are predefined a presence mostly days with fogs and winds with speed of 0-1 m/s in an autumn-winter period, prevailed. Most evenly on the weather-stations of region there were processes of both dispersion and accumulation of contaminents, midair in March, June, September and November. More active were the processes of dispersion of contaminents observed on weather-stations Lutsk, Lyubeshiv, Manevichi and Kovel, and processes of accumulation on weather-stations Svityaz' and VolodymyrVolynsky is in August and February. Conclusions. The analysis of meteorological terms of the Volyn region confirms, that in central and Sonth districts, the processes of dispersion of contaminents prevail midair during a year, which allowed to place industrial objects. At Volodymyr-Volynsky and adjoining to him districts it is not recommended to build new enterprises in connection with predominance of processes of accumulation. In northlands an area favourable natural and meteorological terms were formed for recreation, self-wiping of atmosphere.
Influence of meteorological terms on contamination level atmosphere of landscapes Volyn region
Keywords: метеорологічний потенціал; атмосфера; розсіювання; накопичення; забруднення; забруднююча речовина; ландшафт; meteorological potential; atmosphere; dispersion; accumulation; contamination; contaminent; landscape