Особливості модифікації системи надання послуг фізичної терапії пацієнтам ортопедичного профілю на амбулаторному етапі - Федоренко, Сергій; Лазарєва, Олена; Вітомський, Володимир; Вітомська, Марина; Fedorenko, Serhiy; Lazarіeva, Оlena; Vitomskyi, Volodymyr; Vitomska, Maryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета статті – розглянути особливості модифікації системи надання послуг фізичної терапії пацієнтам ортопедичного профілю на амбулаторному етапі. Методи дослідження – теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел, метод систематизації наукової інформації. Результати. Першочерговим в організації системи надання послуг фізичної терапії є формування мети, оскільки від цього залежатиме схема управління, усвідомлення своєї ролі працівниками в роботі з пацієнтами й розподіл функцій між спеціалістами. До ключових складників локальної системи фізичної терапії (на рівні закладу) для пацієнтів ортопедичного профілю на амбулаторному етапі можна віднести центр із надання послуг фізичної терапії на чолі з власником (керівником), лікаря, фізичного терапевта та пацієнта. Виокремлено принципові недоліки традиційної структури управління й поділу обов’язків. Наголошено на тому, що необхідною умовою ефективного функціонування системи фізичної терапії є ріст потенціалу працівників, застосування належного управлінського інтелекту, рівномірний розвиток елементів структури й попередження виникнення суперечностей між підрозділами, непогодженості їхніх дій та інтересів. Підкреслено позитивні сторони горизонтального поділу праці між лікарем і фізичним терапевтом у розробці програми для пацієнта. Висновки. Модифікація системи фізичної терапії може сприяти підвищенню її ефективності для пацієнта, а також для інших її елементів. Підвищення ролі фізичного терапевта в системі фізичної терапії має сприяти реалізації їхнього потенціалу та більш якісній роботі з пацієнтами. Раціональне використання зворотного зв’язку, уведення додаткових критеріїв оцінки є необхідними для поліпшення управління процесом фізичної терапії.The Objective of the Study is to consider peculiarities of modification of the system of providing physical therapy services to patients of orthopedic profile at the outpatient stage. Methods of Research – theoretical analysis and generalization of literary sources, method of systematization of scientific information. Results. The primary goal in organizing the system of physical therapy services is to form a goal, as this will depend on the management scheme, the awareness of the role of the staff in dealing with patients and the division of functions among specialists. The key components of the local physical therapy system (at the institution level) for patients undergoing an orthopedic profile at the outpatient stage include a physical therapy services center led by an owner (a manager), a physician, a physical therapist, and a patient. The basic shortcomings of the traditional management structure and division of responsibilities are highlighted. It is emphasized that the prerequisite for the effective functioning of the physical therapy system is the growth of employees' potential, the use of properly managerial intelligence, the uniform development of elements of the structure and the prevention of contradictions between units, the inconsistency of their actions and interests. The positive aspects of horizontal division of labor between the doctor and the physical therapist in developing the program for the patient are emphasized. Conclusions. Modification of the physical therapy system can increase its effectiveness for the patient, as well as for its other elements. The increasing role of the physical therapist in the physical therapy system should contribute to the realization of their potential and better work with patients. The rational use of feedback, the introduction of additional evaluation criteria is necessary to improve the management of the process of physical therapy.
Peculiarities of Modification of the System of providing Physical Therapy Services to Patients of Orthopedic Profile at the Outpatient Stage
Keywords: реабілітація; планування; фізична терапія; відновлення; травми; організація; rehabilitation; planning; physical therapy; recovery; injuries; organization