Патопсихологія дитячого віку - Фенина, Оксана Ярославівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Мета вивчення дисципліни: навчити студентів проводити експериментально-психологічне дослідження здорових і психічно хворих дітей у різні вікові періоди їх розвитку та порівнювати його висновки з результатами клініко-психопатологічного обстеження, а також здійснювати психологічну корекцію. Сучасна дитяча патопсихологія має багато напрямків, із своєю теоретико-концептуальною базою та методологічними принципами дослідження. Основні завдання дисципліни: ознайомлення студентів – психологів з порушеннями пізнавальної діяльності, патопсихологією особистості; систематизація основних теоретичних понять та категорій дисципліни; розвиток у студентів вміння робити психологічний аналіз складних ситуацій взаємодії з дітьми, які мають відхилення у психічному розвитку; вивчення питання про співвідношення розвитку і розпаду психіки; навчання діагностичних підходів у дитячій патопсихології і психіатрії; засвоєння даних про стан дитини з психічними відхиленнями, її пізнавальної діяльності, емоційно – вольової сфери.
Keywords: патопсихологія дитячого віку; психічна норма; психосоматичні, соматопсихічні розлади; порушення пізнавальних процесів; особистісний розвиток; патопсихологічне дослідження